Laboratorium Dobrej Konsumpcji - druga edycja
Ruszamy z drugą edycją Laboratorium Dobrej Konsumpcji! To wydarzenie, które przeciwstawia się nadmiernemu kupowaniu. Hasło przewodnie tegorocznej edycji to: "Dobre wybory nic nie kosztują!"
Chyba każdy z nas - w mniejszy bądź większy sposób - odczuwa skutki rosnącej inflacji. My, jako Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie, na przekór wszystkiemu, chcemy udowodnić, że dobre wybory nie kosztują albo kosztują mniej! W końcu nasze pojedyncze decyzje zakupowe mają znaczenie - swoimi wyborami albo napędzamy konsumpcjonizm, albo spowalniamy jego wzrost.
Zachęcamy i zapraszamy Was do zapisania się na tegoroczne warsztaty z ekspertkami i ekspertami, które prowadzone będą w bardziej zrównoważonym duchu. Pokażemy Wam jak w ciekawy, niskobudżetowy i atrakcyjny sposób konsumować lepiej. Nie zabraknie manualnych robótek, dawki wiedzy i dobrej kuchni!
Dla uczestników i uczestniczek wydarzenia przewidujemy poczęstunek w stylu zero waste.
Całemu wydarzeniu towarzyszyć będzie wymiana ubrań (na którą również obowiązują zapisy). Deklarując chęć wzięcia udziału w wymiance, uprzejmie prosimy o przyniesienie ze sobą ubrań bądź/i butów.
KIEDY?
26 listopada, godz.: 14:00 – 19:00
GDZIE?
Marzyciele i Rzemieślnicy. Dom Innowacji Społecznych III p. Domu Towarowego Bracia Jabłkowscy, ul. Bracka 25, 00-028 Warszawa
Na warsztaty obowiązują zapisy – zgłoszenia przyjmujemy do 20 listopada (niedziela) do godz. 24.00. Wyniki rekrutacji na warsztaty wyślemy drogą mailową do 23 listopada (środa) do godz. 16.00.
Warsztaty do wyboru:
Renowacja obuwia z Maciejem Bonczakiem – szefem pracowni WoshWosh.
- Podczas warsztatu dowiesz się w jaki sposób zadbać o swoje obuwie. Będziesz mieć także możliwość odnowy swojego „znoszonego” obuwia.
Domowy kompostownik z Joanną z „Organiczni.eu”
- Podczas warsztatów wykonasz z pomocą ekspertki domowy kompostownik. Joanna opowie, dlaczego kompostowanie jest ważne i jak skutecznie kompostować w warunkach domowych.
Dzika kuchnia z Mead Ladies
- Przywykło się myśleć, że korzystać z dzikich roślin i grzybów jadalnych można tylko wiosną i latem. To nie do końca prawda. Również w listopadzie z dzikich surowców można wyczarować całkiem fajne przepisy, o czym postaramy się Was przekonać na naszych warsztatach. Będzie zdrowo i smacznie!
Kosmetyki botaniczne z Mead Ladies
- Łąki i lasy kryją mnóstwo surowców, z których warto nauczyć się korzystać. Dlaczego? Żeby żyć bardziej ekologicznie i aby samemu/samej móc dopasować kosmetyki do potrzeb swojej skóry i włosów. Podczas warsztatu wykonamy: nawilżające serum, wcierkę na porost włosów i ziołowy tonik.
Zrób sobie woskowijkę z Julią z "Na Nowo Śmieci"
- A gdyby tak zamiast plastikowych foliówek spożywczych i pudełek, użyć kawałka bawełnianego materiału pokrytego woskiem pszczelim? Woskowijki idealnie sprawdzają się jako zamiennik plastikowych opakowań i są bardzo praktyczne.
Kiszonki z Mead Ladies
- Zwykle kiszonki kojarzą się tylko z kiszoną kapustą i ogórkami. Świat fermentacji jest jednak o wiele bardziej złożony i fascynujący. Na warsztatach zrobimy kilka ciekawych kiszonek i przekażemy sporo konkretnej wiedzy, która pozwoli rozpocząc eksperymenty w domowym zaciszu. Nikt też nie wyjdzie z warsztatów z pustymi rękami!
Udział w warsztatach jest darmowy!
W razie pytań pisz na adres: dominika.cieslar@ekonsument.pl
Do zobaczenia!
www.ekonsument.pl
www.facebook.com/kupujodpowiedzialnie
_________________________________________________________________________________________________________________________
Laboratorium Dobrej Konsumpcji jest organizowane w ramach projektu People&Planet oraz Our Food Our Future współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej